Hoppa till sidans innehåll

Vad är orientering?


Orientering är både fysiskt och psykiskt krävande. Samtidigt som man håller ett högt tempo på ett ojämnt underlag måste man kunna läsa kartan och avgöra vilken väg fram till nästa kontroll som är snabbast. Därför kan det med all rätt anses som en av de tuffaste sporterna i världen.

Samtidigt kan orientering vara en av de härligaste sporterna i världen. Naturen och motionen bildar en oslagbar kombination som inte förekommer i någon annan sport. Det spelar ingen roll om du satsar på att bli den bästa eller bara vill springa av dig lite. Till skillnad från många andra sporter slutar man inte att utöva orientering bara för att man fyller 40. Även när man är äldre anpassas banorna efter 

Orientering kallas "sporten för alla" av en anledning. Det enda som krävs för att börja orientera är lite kartkunskap och lite intresse. Resten brukar komma med tiden.

Att kunna läsa en karta är en nyttig kunskap för alla.

 

Vad är orientering? Orientering går ut på att ta sig till ett antal kontroller i en förutbestämd ordning. Kontrollerna sitter ofta vid distinkta objekt i skogen, till exempel en sten, och markeras i naturen med en orange/vit skärm. Den orange/vita skärmen är en vanlig symbol för sporten orientering. Väl framme vid kontrollen ska man stämpla den för att kunna bevisa att man har besökt den när man sedan kommer i mål. Vid tävlingar använder man sig av tidtagning för att avgöra vem som vinner.

 

Kartan och kompassen är orienterarens två viktigaste verktyg. På kartan är starten, målet och alla kontroller utmärkta med en tydlig lila/rosa-aktig färg. Förutom dessa består kartan av färger och karttecken, tecken som beskriver objekt i naturen. Exempelvis är en sten markerad som en svart rund prick på kartan och en sjö är markerad som ett blått område. Mer om karttecken finns på SOFT's hemsida. Utöver karttecken talar man ofta om skala och ekvidistans som beskriver förhållandet mellan en längdenhet på kartan och samma längdenhet i verkligheten respektive höjdskillnaden mellan två höjdkurvor på kartan.

Kompassen är ett navigationsinstrument som hjälper en orienterare att bestämma och sedan hålla riktiningen i skogen.

 

Idag stämplar man vid en kontroll genom att stoppa ett datorminne, som man bär med sig, i en enhet som är stationerad vid kontrollen. Enheten för då över information till minnet. Väl i mål läser man av datorminnet på samma sätt som man stämplar. På så sätt kan man få ut information om orienterarens närvaro och tid. Det absolut vanligaste systemet idag kallas SportIdent. SportIdent används uteslutande idag vid orienteringstävlingar runt om i Sverige.

 

Orientering utövas av 

 

Mer information om orientering finns på SOFT's hemsida.

 

Om du bor i närheten av Sölvesborg eller Bromölla är du välkommen att prova på orientering under någon av våra orienteringsträningar. I kalendern kan du se när vi tränar.

Har du frågor om orientering kan du kontakta oss i BroSö genom att skicka ett mejl till This is a mailto link.

Uppdaterad: 04 MAR 2014 09:56 Skribent: Anders Rosén

Sponsorer:

Sbg-Mjallby sparbank_pay of.png

 

 

  18 september 2022

 På gång just nu:

Naturpasset "Skoj på Hoj"
2022 års cykelpass går på Listerlandet!
Kostnad:70 kronor
Försäljning: Medborgarkontoret i Sölvesborg samt Kulturpunkten i Bromölla.

 

 

 

 

 

BroSö OK är en orienteringsklubb som verkar i Bromölla och Sölvesborgs kommun. Vi har regelbundna träningar som alla kan delta i. Är du nyfiken på att börja orientera eller vill du bara springa av dig? Kontakta oss på This is a mailto link eller dyk upp på en av våra träningar!

Postadress:
BroSö OK - Orientering
BroSö OK, Timansvägen 11
29435 Sölvesborg

Kontakt:
Tel: 0709104783
E-post: This is a mailto link

Se all info