Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


1938 samlades ett tjugotal orienteringsintresserade personer på initiativ av Eric Holmqvist för att bilda en ny orienteringsklubb. I första hand ville man döpa klubben till Snapphanen och i andra hand till Eko. Båda namnen visade sig vara upptagna och klubben döptes därmed till Sölvesborgs OK. Till klubbens första ordförande valdes Valdemar Johansson.

 

1958, tjugo år senare, skaffade sig Sölvesborgs OK sin första klubbstuga. Klubben fick hyra bröderna Nilssons föräldrahem i Råby, strax norr om Bromölla. Detta gav klubben både en viktig samlingspunkt och närhet till bra träningsmarker. Under åren som gick renoverades den 150 år gamla stugan av klubbens medlemmar flera gånger.

 

1959 var ett annat notabelt år för SOK då man arrangerade Sjumannakavlen, ett av syd- och mellansveriges största arrangemang, tillsammans med... . Målet var stationerat i Sölvesborgs Folkets park och detta år lockade kavlen hela 76 lag.

 

1971 stod SOK's första egenproducerade karta färdig. Sju stycken SOK'are jobbade ideellt i drygt 180 dagar med rekognosering och renritning. Kartan döptes till Sölvesborgsbladet och mätte skala 1:20 000. Tre år senare kom den andra kartan, Råbybladet, och efter det började klubben producera kartor på löpande band.

[Första kartan, Sölvesborgsbladet, 1971] s.10

 

1972 arrangerade SOK första upplagan av Ryssbergsrännet med ungefär 700 startande. Tivoliparken i Sölvesborg utgjorde tävlingscentrum och själva tävlingen avgjordes på Ryssberget. Banläggare var Åke och Jan Ekstrand och tävlingsledare var Boje Svensson. Ryssbergsrännet blev sedan ett återkommande SOK-arrangemang. Den senaste och 23'e upplagan av Ryssbergsrännet gick av staplen vid Hjortakroksskolan i Sölvesborg år 1999.

 

1984 kom O-Ringen till Blekinge. Tillsammans med OK Skogsfalken ansvarade SOK för den tredje etappen. Ungefär 17 000 orienterare startade. O-Ringenstaden var belägen i Bräkne-Hoby och alla etapper var placerade inom gångavstånd från O-Ringenstaden. S.61

 

1988 firade Sölvesborgs OK sitt 50-årsjubileum och...

 

1995 köpte sig klubben en betydligt modernare klubbstuga bara 300 meter norr om den gamla. Under hela 80-talet övervägde man att skaffa en större och modernare klubbstuga då medlemsantalet steg avsevärt och till slut kom det rätta tillfället. Sex år senare, år 2001, såldes stugan och sedan dess har klubben inte haft någon klubbstuga.

 

2004 bytte orienteringsklubben namn till BroSö OK för att markera att den även hörde hemma i Bromölla kommun. Namnbytet var inte bara till fördel för Bromölla kommun utan symboliserade även en nystart för orienteringsklubben.

 

Idag är BroSö OK en liten men ihärdig klubb med regelbundna träningar och arrangemang trots den lilla medlemsskaran. Framtidens visioner är att fortsätta att bedriva orienteringsverksamhet i Bromölla och Sölvesborgs kommun för . Samtidigt vill vi 

 

 

Arrangerade tävlingar

Kartproduktion 1971 - 2009

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:56 Skribent: Anders Rosén

Sponsorer:

Sbg-Mjallby sparbank_pay of.png

 

 

  

 På gång just nu:

Träningar och tävlingar enligt kalendern

 

 

 

 

 

BroSö OK är en orienteringsklubb som verkar i Bromölla och Sölvesborgs kommun. Vi har regelbundna träningar som alla kan delta i. Är du nyfiken på att börja orientera eller vill du bara springa av dig? Kontakta oss på This is a mailto link eller dyk upp på en av våra träningar!

Postadress:
BroSö OK - Orientering
BroSö OK, Timansvägen 11
29435 Sölvesborg

Kontakt:
Tel: 0709104783
E-post: This is a mailto link

Se all info